Tips på aktiviteter

Det här kan ni göra

Det är ofta både roligare och lättare att göra saker tillsammans, här är några förslag på vad ni kan göra i kyrkan eller i skolan.

Maila kyrkorådet i din församling om att bli en Kyrka för Fairtrade

Att tipsa kyrkorådet om att församlingen kan bli en Kyrka för Fairtrade är ett enkelt sätt att göra skillnad. En mall för hur man kan skriva finns här.

Kolla om det finns Fairtrade-märkta produkter

Om inte, prata med de som ansvarar för inköpen. Till exempel kan du vända dig till lokalavdelningens styrelse och kyrkorådet eller till de ansvariga i skolan. Kolla också vad som finns i personalrummet i församlingen eller i skolan

Ordna en fotbollsmatch

Eller en hel turnering med Fairtrade-märkta fotbollar. Varför inte utmana kyrkorådet eller lärarna? Dela samtidigt ut information om Fairtrade och annat vettigt. Ni kan också spela oschysst fotboll. Då behandlar domaren de två lagen olika, ena laget (som representerar de rika länderna i världen) blir schysst behandlade och får straffar och annat som underlättar att de vinner. Det andra laget (som representerar de fattiga länderna i världen) blir oschysst behandlade och får till exempel två spelare ihopknutna i benen, händerna bakbunda, målvakten fastknuten i ena stolpen och annat som gör att de kommer förlora. Efter den oschyssta matchen kan ni prata om hur det ser ut i världen – är det så att de rika länderna har fler fördelar och lättare att vinna än de fattiga länderna?

Håll andakter och fira gudstjänster med rättvisetema

Välj en söndag där bibeltexterna till exempel handlar om medmänniskan, vårt samhällsansvar eller förvaltare. Det finns många färdiga temamässor som ni kan använda, eller så kan ni plocka delar och hitta på själv som ni vill. Bjud på Fairtrade-märkt kyrkfika och se till att det finns informationsmaterial om schyssta grejer som församlingen ta med sig hem.

Ordna en kafékväll

Bjud in någon som berättar om rättvis handel eller något annat område som ni är intresserade av samtidigt som ni fikar med gott samvete (baka till exempel bananpaj eller chokladkaka med Fairtrade-märkta produkter). Diskutera i smågrupper och kom överens om ett gemensamt uppdrag, till exempel att alla ska fråga efter Fairtrade-märkt choklad i en affär där det inte finns. Vill ni ha tips på någon som kan komma och prata kan ni kontakta Globala arbetsgruppen. globalt@svenskakyrkansunga.se

Finns det en policy?

En policy, eller riktlinjer, är ett dokument som säger vilka mål som finns inom vissa områden. Till exempel kan ungdomsgruppen i kyrkan ha en policy som säger att de alltid ska försöka köpa lokalproducerade och Fairtrade-märkta varor när de handlar och att äta vegetariskt minst en måltid på läger (för att minska den negativa klimatpåverkan). Om ni vill att policyn ska gälla fler än bara er egen verksamhet måste ni prata med de som ansvarar för den verksamheten, till exempel kyrkorådet.

Ta reda på när nästa temadag är

Om inte temat redan är bestämt, kontakta elevrådet (eller de som bestämmer sånt på din skola) och föreslå att temat ska vara globalisering, rättvis handel, solidaritet eller något annat vikigt.

Det ”lilla” är väldigt enkelt att göra, men har ack så stor betydelse! Du kan faktiskt göra schyssta saker utan att du behöver slita i timmar eller jobba så hårt att du inte orkar göra någonting annat efter.

Tänk efter när du handlar

Att handla Fairtrade-märkta varor bidrar till att de som har gjort varan har bättre arbetsvillkor, en lön som de kan leva på och att det inte är något barnarbete. Om du inte har möjlighet att alltid köpa Fairtrade-märkta eller ekologiska varor är det bra även om du bara gör det ibland! Det är också viktigt att fråga i affärerna om de kan ta in Fairtrade-märkta och ekologiska varor om det inte redan finns, som konsument har du stor makt att påverka som finns på hyllorna i affärerna!

Fråga om dina skor och kläder

Var är produkterna tillverkade? Under vilka förhållanden? Vad gör företaget för att de mänskliga och fackliga rättigheterna respekteras? Kassörskan har nog inget svar på dina frågor, men förhoppningsvis väcker du personens intresse. Du kan också skicka vykort eller epost direkt till företagsledningen. På så vis får företaget reda på att de har konsumenternas ögon på sig och det har det inte råd att strunta i!

Samåk

Hur tar du dig till skolan, träningen, jobbet eller kompisarna? Det blir både billigare och trevligare att åka tillsammans om ni måste åka bil, men det bästa är så klart att promenera, cykla eller ta buss eller tåg.

Energitjuvar

Vad har du för energitjuvar hemma? Står kranen och rinner när du egentligen inte behöver vattnet eller finns det lampor som lyser i rum där ingen är? Gå ett varv hemma, i skolan eller på jobbet och fundera på om det finns något du kan göra för att minska energiförbrukningen!

Prenumerera på olika nyhetsbrev

I till exempel Schysst nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden får du aktuella tips på vad som är på gång, läs och inspireras! Många organisationer skickar ut nyhetsbrev, gå in på de organisationers hemsidor som du är intresserad av och se vad du hittar!