Mose, Maria och jag

Ett material om flyktingar

Mose, Maria och jag heter ett material om flyktingar från Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga, som är riktat till barn i åldern 6-9 år. Det innehåller tre delar:

– berättelsen om Mose, Maria och deras familj, som tvingas fly från ett krig och så småningom hamnar i Sverige (Boken går att beställa via www.svenskakyrkansunga.se/butik)
– en ledarhandledning med en faktadel om flyktingar (Ladda ner ledarhandledningen till Mose, Maria och jag här.)
– en CD med musiken till ledarhandledningen.

Det bästa med materialet är kanske den illustrerade berättelsen om hur barnen Mose och Maria lever ett helt vanligt liv i en vardag som är både väldigt olik och samtidigt lik vår, tills kriget tränger sig på, och hur man sedan får följa dem genom flykten och livet i flyktinglägret i grannlandet, innan de så småningom får plats på ett plan till Sverige. Den gör flyktingars situation levande och tydlig.

– Berättelsen innehåller också avbrott med frågor, pyssel och övningar som man kan använda enskilt eller i grupp.
– Faktadelen om vad en flykting är och hur man kan bemöta fördomar som finns om flyktingar kan säkert många fler ha nytta av och borde vara viktig för alla sorters ledare att läsa och använda.
– Ledarhandledningen ger exempel på aktiviteter som man kan koppla till materialet tillsammans med en barngrupp, en barnkör eller liknande. Materialet kan beställas från Materiallagret.

Musik & talbok
Här kan du hämta hem musik och boken som talbok. Filerna är i mp3-format och väger mellan 5 och 15 Mb /styck

Nedan kan du ladda hem hela boken som ljudbok:

Kapitel 1
Kapitel 2