Varför Fairtrade?

Fairtrade är en internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. Certifieringen innebär att varan är producerad med hänsyn till högt ställda sociala, ekonomiska och miljömässiga krav.

Du som väljer att köpa Fairtrade-märkta produkter är med och skapar möjligheter för människor att stärka sitt inflytande och påverka sin inkomst, och därmed sin livssituation. Genom att äta, dricka och handla Fairtrade-märkta produkter bidrar du till en mer hållbar värld utan barnarbete.

Svenska Kyrkans Unga är medlemsorganisation i Föreningen för Fairtrade Sverige. Föreningen består av 36 medlemsorganisationer och har ett stort antal ambassadörer och engagerade för Fairtrade i hela Sverige. Som medlem i Föreningen för Fairtrade Sverige bidrar Svenska Kyrkans Unga till en mer hållbar världshandel och till flertalet av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Läs mer om Fairtrade på https://fairtrade.se/.

Här kommer några tips kring hur du som medlem i Svenska Kyrkans Unga kan jobba vidare med Fairtrade.

 

KÖP FAIRTRADE

Du som konsument kan engagera dig och påverka när du handlar, genom att köpa produkter som är schysst producerade. Du kan alltid fråga efter Fairtrade-produkter när det inte finns i butiken! Berätta för personalen varför du vill se ett större utbud av Fairtrade-märkta varor. När butiksägaren eller återförsäljaren märker att det finns en efterfrågan på Fairtrade-märkt kommer utbudet öka. När utbudet ökar, ökar också fördelarna för de odlare och anställda som valt att odla enligt Fairtrades kriterier.

Om din församling, skola eller arbetsplats inte redan har en policy om att köpa Fairtrade-produkter så kan det vara en bra sak att lyfta och försöka påverka.

Exempel på produkter som finns som Fairtrade:

  • Bananer
  • Blommor
  • Bomull
  • Fotbollar
  • Honung
  • Kaffe
  • Kakao
  • Kokos
  • Socker
  • Te

BLI FAIRTRADEAMBASSADÖR

Att bli ambassadör för Fairtrade är lätt. Du börjar med att gå en kostnadsfri digital ambassadörsutbildning, ensam eller tillsammans med andra. Du kan också gå utbildningen hos ett studieförbund.

Fairtrades ambassadörsutbildning är gratis och tar cirka två timmar att genomföra digitalt. Under utbildningen får du möta odlare, anställda och föreläsare som berättar om hur Fairtrade fungerar. Du kan fördjupa dig i varje utbildningsdel och få tips på filmer, länkar och rapporter och andra verktyg. Du behöver inte gå hela utbildningen på en gång.

Läs mer om hur du gör här.

 

KAMPANJER

Under Fairtrade Sveriges kampanjperioder får vi en extra chans att uppmärksamma vikten av att konsumera Fairtrade. Under den återkommande vårkampanjen Fairtrade Challenge bjuds vi in att fika extra mycket Fairtrade i skolan, på arbetsplatsen, i kyrkan och med kompisarna.

Läs om aktuella kampanjer på Fairtrades hemsida. 

 

UTMANA DIN KOMMUN ELLER REGION

Kommunen du bor i kan göra stor skillnad bara genom att göra hållbara inköp. Blir kommunen en diplomerad Fairtrade City får den ett systematiskt arbete för etisk konsumtion och hållbar handel i linje med FN:s globala mål (Agenda 2030). Och din region kan bli en Fairtrade Region. Det är lätt för dig att göra skillnad genom att skicka in ett medborgarförslag till kommunen eller regionen. Det kan du göra oavsett ålder.

Läs om hur du gör här.

FAIRTRADE-TIPSA OCH VINN ETT EX AV GLOBALA ANDAKTSBOKEN

Ta en bild på dig själv och din favorit bland Fairtrade-produkterna. Dela bilden på Instagram och tagga @svkungaglobalt för att få chansen att vinna ett eget exemplar av Globala andaktsboken. Använd gärna hashtaggarna #fairtrade och #trokanflyttaberg.

 

GENOMFÖR EN BANANAKTION

På förbundskansliet finns banandräkter för utlåning. I en gul banandräkt syns man och de väcker definitivt uppmärksamhet och frågor bland förbipasserande. Perfekt om ni vill genomföra en aktion för Fairtrade på stan, i församlingen eller på sociala medier.

 

TIPS PÅ FAIRTRADE-AKTIVITETER ATT GENOMFÖRA I FÖRSAMLINGEN

  1. Fråga personalen i församlingen om det finns en inköpspolicy för Fairtrade-produkter. Om inte, påbörja en påverkanskampanj för en ny inköpspolicy! Ett första steg kan vara att se till att allt kaffe och te som dricks i församlingen är Fairtrade.
  2. Be de ansvariga för inköp i församlingen att köpa in Fairtrade-produkter, som kan säljas i kyrkan eller församlingshemmet. Det blir ett bra sätt att sprida information om Fairtrade samtidigt som församlingsborna får upptäcka mångfalden av alla Fairtrade-produkter som finns.
  3. Anordna en Fairtrade-provning där ni testar olika Fairtrade-produkter tillsammans.
  4. Tipsa prästerna och diakonerna i församlingen om att det finns präst- och diakonskjortor som är gjorda av Fairtrade-bomull.
  5. Besök de olika gruppverksamheterna i församlingen och bjud på Fairtrade-fika. Uppmana dem att fortsätta fika Fairtrade i kyrkan och hemma.
  6. Ordna en Fairtrade-fest! Bjud in församlingen på Fairtrade-fika och sälj Fairtrade-produkter. Passa på att hålla ett föredrag om varför Fairtrade är så bra.
  7. Går arbetet i din församling segt? Kolla med grannförsamlingarna om ni kan göra något kul Fairtrade-event tillsammans! Hör efter med distriktet om det finns ekonomiska bidrag att söka för gemensamma arrangemang.

 

BAKA FAIRTRADE

Baka Fairtrade till dig själv eller någon du tycker om. Eller bjud på Fairtrade-bakverk i skolan, på jobbet, i kyrkan eller hemma för att få igång ett samtal om Fairtrade. Här nedan kommer tips på två Fairtrade-märkta recept (klicka på bilden för att förstora). Vi har märkt upp produkter som ofta finns som Fairtrade, men kanske hittar du ännu fler av ingredienserna som Fairtrade. Ju mer desto bättre. Det kan aldrig bli för mycket Fairtrade!

 

BJUD IN GLOBALA ARBETSGRUPPEN

Vill ni att någon från Globala arbetsgruppen kommer till din församling och berättar om Fairtrade? Vi kommer gärna! Skriv till globalt@svenskakyrkansunga.se.

 

Medlemssidorna

Vårt digitala medlemssystem

Här har alla medlemmar en egen sida där de kan hålla kontakten med andra medlemmar, anmäla sig till arrangemang, med mera. På Medlemssidorna kan lokalavdelningen presentera sig och sina aktiviteter, varje distrikt har en egen sida och förbundet också.

Kom igång

Bli medlem i Svenska Kyrkans Unga

Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro.