De Ungas Kyrkomöte, DUK19

De Ungas Kyrkomöte, DUK, är ett sätt att berätta för Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, vad barn och unga tycker om några av de frågor som kyrkomötet ska besluta om. Under två intensiva dagar, den 28-29 september, kommer vi att diskutera flera av kyrkomötets motioner för att sedan tillsammans formulera ett svar till varje motion.

Är du intresserad av hur beslut fattas i Svenska kyrkan? Kolla här!

Forum

De Ungas Kyrkomöte pågår från lördag till söndag och under måndagen den 30 september träffar DUK-deltagarna representanter från kyrkomötet i ett forum för att tillsammans diskutera våra motionssvar. Just i år har kyrkomötet för första gången ett tema som är undervisning. Det innebär att alla motioner på något sätt kommer att handla om det. Forumet är en del av De Ungas Kyrkomöte och vi hoppas att alla har möjlighet att stanna kvar på måndagen, men det är inte ett krav för att delta i DUK. Här kan du ladda ner ett intyg för att kunna få ledigt från skolan för att delta på forumet.

Konsensus – en överenskommelse

Vi använder konsensusmodeller för beslut, ett sätt att bestämma som bland annat används i Kyrkornas världsråd. Tanken med det är att allas åsikter ska få komma fram. Detta testades för första gången på De Ungas Kyrkomöte ifjol och många tyckte att det fungerade bra, så vi ser fram emot att lära oss mer om hur modellerna bäst kan fungera i Svenska Kyrkans Unga. Hur det går till går vi igenom på plats.

Motioner och skrivelse

Här kan du ladda ner motionerna som kommer att diskuteras.

Som bakgrund till årets tematiska kyrkomöte så har kyrkostyrelsen även inkommit med en skrivelse om hur de tänker kring undervisning. Ett dokument som ger många intressanta perspektiv på vad just årets tema kan innebära. Ladda ner skrivelsen här.

Tid

De Ungas Kyrkomöte öppnar lördagen den 28 september kl 10.00 och pågår till söndagen den 29 september kl 15.00. På kvällen blir det möjlighet till häng och aktiviteter för alla som är kvar. Forumet på måndagen den 30 september avslutas runt kl 16.30.

Plats

De Ungas Kyrkomöte kommer att vara i Lötenkyrkans lokaler i Uppsala. Den som kommer med tåg eller buss till Uppsala åker sedan vidare med lokalbuss i ca 10 minuter. Forumet sker på Uppsala Konsert & Kongress som ligger i närheten av Uppsala Centralstation.

Boende

Golvlogin, som kan väljas i anmälan, kommer att vara i Lötenkyrkan. Ange i anmälan vilka dagar det finns behov av övernattning. För den som behöver, går det bra att komma redan på fredag kväll. All golvlogi kommer att vara mixad, det innebär att tjejer och killar delar rum.

Kostnad

Distriktet står för resan för sina deltagare medan förbundet ordnar mat och golvlogi (fredag-måndag).

Ledare

De distrikt som väljer att skicka deltagare under 18 år ska ha minst en deltagare som är över 18 år från samma distrikt.

Avanmälan

Avanmälan kan göras genom att mejla till kerstin.fagerlind@svenskakyrkan.se till och med den 20 september utan kostnad: om det inte kommer någon bekräftelse på avanmälan, kontakta förbundskansliet, annars gäller inte avanmälan. Vid avanmälan efter den 20 september faktureras en avgift för utebliven närvaro (en så kallad no showavgift) till distriktet på 400 kr om inte läkarintyg inkommer till förbundskansliet senast en månad efter arrangemanget, den 30 oktober.

Påverkan

Det är roligt att berätta att det arbete som vi gör vid De Ungas Kyrkomöte verkligen spelar roll! Flera gånger under kyrkomötet används våra motionssvar i debatten och alla utskott i kyrkomötet tar del av de motionssvar som vi skriver. Det är ett sätt för oss att kliva rakt in i besluten!

Påverka i sociala medier!

Vi kan alla vara med och påverka kyrkomötet i sociala medier kring de frågor vi tycker är viktiga. Under de veckor när kyrkomötet träffas så är det många ledamöter som använder Twitter. Samtidigt är det många i Svenska Kyrkans Unga som finns på Instagram, var med och påverka!

Taggar du kan använda:
#DUK19   #kyrkomötet   #svenskakyrkan   #svenskakyrkansunga

Frågor? Kontakta Kerstin Fagerlind, e-post: kerstin.fagerlind@svenskakyrkan.se eller telefon 018-640 653.