Rikshelgen

Inspirerande utbildningshelg

Välkommen på Rikshelg,  nu får vi mötas igen!

Svenska Kyrkans Unga bjuder in dig som sitter i en distriktsstyrelse eller nationell arbetsgrupp att delta på årets Rikshelg. Rikshelgen är en mötesplats för nyckelpersoner i vår organisation. Syftet med mötesplatsen är att få träffas över distriktsgränserna, samtala, dela kristen gemenskap samt att få utbildning och fortbildning.

Rikshelgen 2022 genomförs mellan den 21-23 oktober på Sigtuna Folkhögskola.

PRELIMINÄRT PROGRAM:

18:00 Incheckning
19:00 Välkomna och information
20:00 Andakt
20:30 Kvällsfika

08:00 Frukost och andakt
09:15 Gemensam föreläsning – Vandra genom bibeln (se information nedan)
12:00 Lunch
13:30-15:30 Workshop
16:00-18:00 Workshop pass 2
18:00 Middag
20:00 Andakt
20:30 Kvällsfika

08:00 Andakt och frukost
09:00 Premiär av demokratiutbildningen
10:20 Promenad till kyrkan
11:00 Mässa i Sigtuna kyrka
12:30 Lunch
13:00 Hemresor börjar

Gemensam föreläsning – Vandra genom bibeln
Vandra genom bibeln använder en teknik att lära in nyckelord och fakta så att du har en chans att komma ihåg det viktigaste.
På så sätt kan du alltid ha med dig en översikt som gör det möjligt att placera in det du hör i predikningar och bibelstudier eller läser i den andakt där det hör hemma i den bibliska historien.

• Presidieutbildning med Demokratigruppen.
    Demokratigruppen har tagit fram en utbildning för nyfikna medlemmar där de får möjligheten att testa om årsmötesarbete.
    Workshopen riktar sig till både till dig som vill lära dig mer om presidium arbete och till dig som vill dela med sig av sina erfarenheter

Självklart är också du välkommen att vara med på utbildningen för att kunna utbilda dig mer samt för att kunna dela med dig av dina kunskaper.

• Hållbar Tro med Tro & Identitet
  • Vårt klimat, runtom i världen med Globala arbetsgruppen
    Runtomkring i världen ser vi hur klimatet förändras. Översvämningar och skogsbränder är bara några av sakerna som sker. På grund av klimatförändringarna förlorar många människor sina hem och måste fly. Mycket sker samtidigt i världen men vi får inte glömma bort klimatet. Det är vår framtid som berörs.
  • Psalmworkshop med Noa Edwardsson.
    Vi får en genomgång av hur psalmen sången har utvecklas från gregorianska sången till lutherpsalmerna till romantik och modernism.
    Vi får också byggstenar för att skapa egna psalmer.
    Självklart kommer vi också sjunga mycket.
  • Du måste bli ren – Ett seminarium om bibelrelaterat våld och queera rättigheter med EKHO – Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer. Deltagaren ska efter workshopen ha kännedom om hur rättighetsuttrymmet för queera ser ut i Sverige och Europa. Kunna reflektera över vad händer när teologisk övertygelse blir tvingande och rättighetsinnehavaren hamnar i kläm. Under seminariet får vi ta del av människorättsprinciper och diakonala perspektiv på en svår rättighetskonflikt.
  • Grundutbildning i Medlemssidorna
    En utbildningen i vårt medlemsystem som går igenom grunderna.
  • Distriktsordförandesamling (DO-Samling)
    En samling för distriktsordförande och vice distriktsordförande för att dela erfarenheter och samtala kring aktuella frågor för Svenska Kyrkans Unga.

Du anmäler dig på Medlemssidorna senast den 5 oktober.

Avanmälan
Om någon som är anmäld skulle få förhinder måste detta anmälas till förbundskansliet. Avanmälningar görs per e-post. Vid avanmälningar som görs senast den 10 oktober behöver ingen avgift betalas. Om anmälan dras tillbaka efter det kommer ändå deltagaravgiften att faktureras. Även för avanmälningar skickar vi en bekräftelse (via e-post). Om du inte har fått någon bekräftelse inom en vecka måste du kontakta förbundskansliet, annars gäller inte avanmälan.
Om du har läkarintyg på att det inte är möjligt att delta behöver inte deltagaravgiften betalas, oavsett tidpunkt för avanmälan. Läkarintyget ska då vara hos förbundskansliet senast en månad efter arrangemangsstart, 23 november.

Kostnad för helgen
Förbundet subventionerar kostnaden för helgen därför behöver bara deltagaren betala 700 kronor för hela helgen och då ingår mat och golvlogi. Du tar med eget liggunderlag och sovsäck. Glöm inte handduk.

Boende
Boende på golv ingår i deltagaravgiften
Enkelrum 1500 kr utöver deltagaravgiften, här ingår lakan och handduk
Enkelrum erbjuds i mån av plats.

Resor
Närmaste busstation är Sigtuna folkhögskola, det går även att åka till Sigtuna busstation och promenera cirka 20 minuter till Folkhögskolan.

Resebidrag
För distriktsstyrelser kan resebidrag utgå för resor som överstiger 500 kronor/person, men dock med max 500 kronor/person. Distriktet gör en samlad ansökan som ska skickas till förbundskansliet senast en månad efter avslutat arrangemang. Konsulenter betalar sin resa själva.

Egen sammanträdestid
För er som vill ha egna möten med en grupp hjälper vi gärna er med en lokal. Meddela genom att maila till Christian eller fråga på plats.

Bekräftelsebrev
Efter sista anmälningsdag kommer alla som har anmält sig att få ett bekräftelsebrev. Om du har anmält dig, men inte fått något bekräftelsebrev den 7 oktober måste du kontakta förbundskansliet.

Mer information
Mer information om föreläsningen och de olika workshoparna kommer här inom kort.

Arrangemangs- och utbildningssamordnare
Christian Olsmalm