Söndagen före Domsöndagen

Söndagen den 18  november firar vi söndagen före domsöndagen, och temat för dagen är  ”vaksamhet och väntan”.  Vi läser tre texter ur Bibeln i söndagsgudstjänsterna, en ur Gamla testamentet, en ur brevtexterna i Nya testamentet och en ur evangelierna om Jesus Kristus i Nya testamentet. I år följer vi första årgångens texter. Dagens evanglietext är hämtad från Matteus 25:1-13.

Evangelietext:

Då blir det med himmelriket som när tio unga flickor gick ut med sina facklor för att möta brudgummen. Fem av dem var oförståndiga och fem var kloka. De oförståndiga hade tagit med sig facklorna men inte någon olja till dem. De kloka hade med sig både oljekrukor och facklor. När brudgummen dröjde blev alla dåsiga och föll i sömn. Vid midnatt hördes ett rop: ’Brudgummen är här, kom ut och möt honom!’ Då vaknade alla flickorna och gjorde i ordning sina facklor. De oförståndiga sade till de kloka: ’Ge oss av er olja, våra facklor slocknar.’ De kloka svarade: ’Den kan aldrig räcka både till oss och till er. Gå i stället och köp hos dem som säljer olja.’ Men medan de var borta och köpte kom brudgummen. De som stod färdiga följde med honom in till bröllopsfesten, och porten stängdes. Efter en stund kom de andra flickorna och ropade: ’Herre, herre, öppna för oss!’ Men han svarade: ’Sannerligen, jag känner er inte.’ Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne.

Kommentar:

Vad är himmelriket och hur blir det när Jesus kommer tillbaka? Tydligen går det att likna med förberedelserna för en fest. Är jag med och förbereder, eller struntar jag i det? Himmelriket behöver inte ens vara någon annanstans, det kan vara här och nu och det kan handla om att ta hand om vår planet, för att den ska kunna vara och bli himmelriket.

Idag, 2018, duggar klimatlarmen tätt. Antal insekter har minskat förfärande menar forskare som studerat ett naturreservat i Tyskland under 25 år. Utan insekter som pollinerar kommer vi inte att får någon mat. Men vad gör vi? ”Business as usual”? Ja i princip, även om fler och fler talar om att spara på jordens resurser, odla ekologiskt, äta vegetariskt, handla på second hand och köra elbil. Men frågan är om det hjälper, själva grundmönstret är ju egentligen detsamma. Vi köper och säljer och ekonomitänket spiller över på andra områden också. Det gäller att sälja in sitt varumärke, vara attraktiv, snygg, smart och vältränad, synas på sociala medier, ha egen Youtubekanal.

Om vi nu tänker oss att Jesus skulle komma tillbaka idag? Hur skulle han annonsera sin ankomst? Ett sponsrat FB-inlägg som vänder sig till rätt målgrupp? Tv-reklam? Ljusaffischer på stan? Hur skulle människor får veta att han var tillbaka? Han har ju ett tämligen väl inarbetat varumärke och egen logga dvs korset. Det skulle inte vara svårt att snabbt nå ut med budskapet att han var tillbaka, med dagens infoteknik. Det mesta finns ju redan på plats.

Men, det stämmer inte med min bild av Jesus. Han var inte speciellt streetsmart. Han stötte sig med de coola och hittade kompisar bland de som definitivt var ute. Frågan är om inte han skulle ta jobb på ett boende för killar som är på väg att avvisas till Afganistan. Eller kanske på Samhall för att städa toaletter på Ikea? Han kanske redan är här, smutsig och sliten, med långt grått skägg, sovande på Kungsgatan i Stockholm mitt i vintern. Eller han kanske är en kvinna som sitter utanför min Ica-affär och säger snälla, snälla när jag går förbi? Skulle jag känna igen honom? Det är sådant jag funderar på ibland.

Fundera på:
Vad tror du? hur skulle Jesus visa sig om han kom tillbaka idag? Tror du att vi lever i den sista tiden? Vad kommer hända med jorden? Vad kan vi göra som kristna?

Kom och prata tro med oss på Twitter och Insta! @SvKUngaTro