Delande nr 3, 2018

Tredje numret av Delande – september 2018

I tredje numret av Delande 2018 går det att läsa om hur Svenska Kyrkans Ungas logga togs fram för 25 år sen och vad den står för. Hör och se skaparen själv berätta om hur han kom på loggan i klippet nedan.

Andakt och bön inför internationella barndagen

I Delande för barn 0-12 år finns en bön inför internationella barndagen den 1 oktober. Här finner du bönen samt hela andakten.

Barn har en särskild plats i Guds värld. Det visade Jesus när lärjungarna frågade vem som är störst i himmelriket. Han svarade genom att ta ett barn, ställa det framför lärjungarna och säga att lärjungarna måste bli som barnet för att komma in i himlen (Matt 18:1-5).

Den 1 oktober firar vi varje år internationella barndagen. Då tänker vi särskilt på att barn har olika rättigheter – rätt att få mat och rent vatten, bo bra, ha föräldrar eller andra vuxna som tar hand om det, gå i skolan och faktiskt också rätt till andlighet.

Vad betyder det? Jo, det betyder att barn har rätt att få fundera över varför vi lever, vad som händer när vi dör, hur en ska bete sig gentemot andra människor och varför. Det kanske inte är så konstigt men det betyder också att barn har rätt att gå i kyrkan, moskén, synagogan eller templet, be och läsa bibeln utan att någon får tycka att man är dum eller får fråga varför. Söndagen innan barndagen kommer det att firas en särskild gudstjänst om, för och med barn i många kyrkor i Sverige. Fråga din ledare om din församling också är med.

Bön

Gud, de flesta barn har det  bra här i Sverige.
Alla barn, eller nästan alla, har tak över huvudet, mat, rent vatten
skola och kloka vuxna runt omkring oss.
Men så är det inte överallt i världen.
Jag ber för de barn som inte får det de behöver.
Skicka kloka vuxna som gör skillnad för dem.
Gör världen till en mer rättvis värld.

Här kan du ladda ner en PDF:er med hela numret av Delande