Charlies mormor läser julevangeliet för oss

Tänk – nu är det julafton! Så snabbt det gått.

Har du hunnit prova något av mina roliga pyssel? Eller har du skapat något annat som du kom på helt själv? Om du vill visa upp ditt pyssel får du gärna ta en bild och skicka till mina kompisar på förbundskansliet på unga@svenskakyrkansunga.se

Men nu, nu ska jag sätta mig och lyssna på när min mormor läser upp julevangeliet – vill du hänga med så kan du klicka på knappen så kan vi lyssna tillsammans.

God Jul!

24

Adventsmys med kyrkråttan Charlie

Jag är kyrkråttan Charlie! Jag bor i en stor gammal kyrka någonstans i Sverige. Kanske är det den kyrka som ligger där just du bor. Har du letat efter kyrkråttor i kyrkan någon gång? Annars är det dags att börja göra det nu. För jag och alla andra kyrkråttor gillar nämligen att välkomna nya personer till våra kyrkor. Det finns så mycket att upptäcka i kyrkan, särskilt när det är advent, Lucia och jul. Jag älskar julen! Nästan lika mycket som jag älskar ost. 

På den här hemsidan tänkte jag dela med mig av tips och trix på skojiga saker som du kan göra själv eller tillsammans med andra nu när julen närmar sig. Du får också lära dig mer om Act Svenska kyrkans julinsamling, som jag och alla andra kyrkråttor samlar in pengar till varje år inför jul. Häng med! 

Charlie

SAMLA IN PENGAR MED CHARLIE 

Varje år samlar jag in pengar till Act Svenska kyrkans julinsamling. Act Svenska kyrkan arbetar för att alla människor i hela världen ska ha det bra. Under årets julinsamling “Bryt en tradition” berättar man om hur vissa traditioner gör livet svårt för flickor. Det finns ju en massa bra traditioner, som att fira jul med de man tycker om, att baka pepparkakor i december och att gå till kyrkan och sjunga fina julpsalmer på julafton.

Men det finns också traditioner som inte är bra. På vissa platser är det tradition att flickor inte får gå i skolan eller leka på samma sätt som pojkar. I stället kanske flickorna får hjälpa till hemma med att laga mat, ta hand om småsyskon och städa. Eller så måste de gifta sig, fast de inte är vuxna. Det kan också vara tradition att flickor får mindre att äta än pojkarna och att det är tillåtet att slå flickor. Det här är inte okej! Och det här vill Act Svenska kyrkan (och jag, Charlie) ändra på! Tillsammans kan vi sätta stopp för och bryta traditioner som gör livet svårt flickor. För alla flickors rätt till ett värdigt liv. 

Här nedanför kommer några tips på aktiviteter som vi har gjort i min församling för att samla in pengar till Act Svenska kyrkans julinsamling: 

1

MÅLA MED CHARLIE 

Titta vilken fin målarbild som jag har gjort! Den är perfekt att skriva ut och färglägga och pynta själv eller ihop med andra. I min kyrka har barnen ordnat en utställning med sina fina målarbilder. De bjöd in sina familjer, kompisar och resten av församlingen till vernissage med glögg och pepparkakor. De vuxna kunde samtidigt skänka en gåva till Act Svenska kyrkans julinsamling. Några ville till och med köpa med sig målarbilder hem, men då fick ju konstnärerna förstås bestämma själva om de ville sälja sina konstverk eller inte. 

Ser du förresten vad bilden föreställer? Ja jag är ju med förstås, men vilka är de andra figurerna? Kanske vet du eller så kanske någon vuxen kan berätta vilka som syns på bilden. Ett tips är annars att kika i Bibeln vad som hände den där julen för mer än två tusen år sedan… Ja precis! Det är ju Jesusbarnet i stallet med Maria, Josef, alla djuren och stjärnan. Vi firar ju jul för att vi är så glada över att Jesus, Guds son, föddes då. 

Du kan ladda hem bilden som PDF här!

Målarbild Charlie

RÅTTRALLY MED CHARLIE 

En rolig aktivitet att göra i kyrkan inför jul är att anordna ett råttrally. Det är superenkelt! Skriv ut bilder på mig, kyrkråttan Charlie eller rita snygga bilder av mig och andra kyrkråttor. Tejpa fast bilderna på olika platser i kyrkan och ge sedan deltagarna i uppdrag att hitta så många bilder av kyrkråttor på så kort tid som möjligt. Vinnaren kan få en stor prästost som pris eller något annat fint. Om man är riktigt smart ber man eventuella vuxna deltagare att skänka en anmälningsavgift till Act Svenska kyrkans julinsamling. Ett råttrally kan man ha i kyrkan, på förskolan, i skolan eller hemma. Det är bara att tuta och köra! 

PYSSLA FREDSDUVOR MED CHARLIE 

På flera platser i världen är det krig just nu. Många är ledsna och oroliga över det. När jag är orolig tycker jag att det är skönt att sätta mig ner och prata och pyssla tillsammans med andra. Duvan är inte bara en fågel utan också en symbol för fred. Fred är motsatsen till krig, när alla är vänner. Därför tycker jag att vi ska pyssla fredsduvor!  

 

Du behöver: Papper, sax och tråd. 

Gör så här: 

  1. Rita konturen av en duvas kropp i profil på ett lite kraftigare papper. 
  1. Dekorera duvan precis som du vill. Jag gillar glittriga duvor! 
  1. Klipp eller skär en skåra där vingarna ska sitta. 
  1. Ta en bit papper, ca 15×20 cm (beroende av hur stor duvan är) och vik det flera gånger så att det ser ut som ett dragspel. 
  1. Vik det hoptrycka dragspelet på mitten en gång. 
  1. Trä genom dragspelet genom hålet där duvans vingar ska vara. 
  1. Veckla ut dragspelet så att det blir till vingar. 
  1. Fäst en tråd i ryggen på duvan som den kan hängas upp i. 
  1. Klart! 

Act Svenska kyrkan stöttar människor som drabbas av krig på olika sätt. Därför brukar jag sälja mina fredsduvor till förmån för Act Svenska kyrkans julinsamling. 

10

VIRKA MED CHARLIE

Kan du virka? Eller känner du någon som gillar att virka? Vilken tur för nu kan ni virka er en alldeles egen kyrkråtta och den ser precis ut som mig! Eller ganska lik tycker jag att den blev i alla fall när Hazel Lindkvist i Enskede-Årsta församling försökte sig på att skapa en gose-Charlie. Hon lottade dessutom ut gose-Charlie till förmån för Act Svenska kyrkans julinsamling. Så smart och snällt!

Hazel utgick från dessa mönster och anpassade dem så att de skulle likna mig så mycket som möjligt:

Mönster till råtta och kläder.

Mönster till ryggsäck.

Har du inte virkat förut? Tips! Be en vuxen om hjälp. Jag bad Mormor Råtta att visa mig hur man gör och nu går det som en dans!

SJUNG MED CHARLIE 

Jag älskar att sjunga och spela orgel! Min favoritsång är “Mössens julafton”, men jag gillar även andra låtar som “Var bor du lilla råtta” och den där sången som Askungens mus-kompisar sjunger varje år på Kalle Ankas jul. Här kommer ett tips på en rolig och (för mig som kyrkråtta) lite otäck sånglek. Den heter “Katten och råttan” och är perfekt att leka ihop med ett gäng kompisar! 

Gör så här:
Deltagarna ställer sig i en ring och håller varandras händer. En av deltagarna får vara katt. Katten sover i mitten av ringen. En annan av deltagarna får vara råtta. Råttan smyger in i mitten av ringen och låtsas ta mat ur skafferiet som katten vaktar. Deltagarna som står i ringen sjunger sången om katten och råttan. När de sjunger ”men då far katten upp efter råttan” vaknar katten och jagar råttan. De som står i ringen hjälper råttan att fly genom att lyfta upp händerna så att den kan smita ut och sänker dem sedan för katten. Fast ibland så släpps katten också igenom! Leken är slut när sången är slut eller när katten har fångat råttan. Sedan får nya personer testa att vara katt och råtta.

Sångtext till katten och råttan:
Katten är lat och ligger och sover
ligger och sover
ligger och sover
Katten är lat och ligger och sover
Aj, aj, aj!
Då smyger råttan in i skafferiet
in i skafferiet
in i skafferiet
Då smyger råttan in i skafferiet
Aj, aj, aj!
Men då far katten upp efter råttan
upp efter råttan
upp efter råttan
Då far katten upp efter råttan
Aj, aj, aj! 

16

Nu hoppas jag att du har fått tillräckligt med tips för att komma i gång med Julinsamlingen! Alla kan vara med och bidra på olika sätt och varje gåva räknas i kampen för alla flickors rätt till ett värdigt liv. Ett sista tips, be församlingens präst att sälja prästost och sedan skänka pengarna till Act Svenska kyrkan. Alla älskar ju ost. Särskilt jag! 

/Kyrkråttan Charlie 

Vill du veta mer om Lucia?

Är du nyfiken på vem Lucia var? Här berättar Charlie om henne!

Medlemssidorna

Vårt digitala medlemssystem

Här har alla medlemmar en egen sida där de kan hålla kontakten med andra medlemmar, anmäla sig till arrangemang, med mera. På Medlemssidorna kan lokalavdelningen presentera sig och sina aktiviteter, varje distrikt har en egen sida och förbundet också.

Kom igång

Bli medlem i Svenska Kyrkans Unga

Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro.