Lär känna din församling

 Riksårsmötet 2022 fattade beslut om Svenska Kyrkans Ungas verksamhetsplan för 2023. Där finns en önskan om att verksamheten i församlingarna ska bli mer gränsöverskridande.  

Så här lyder beslutet: 
”Svenska Kyrkans Unga vill uppmuntra lokalavdelningar och medlemmar att tydligt integrera sig och delta i församlingslivet samt att uppmuntra lokalavdelningarna till att bli en kraft för att bygga en kyrka för alla åldrar”.  

Det betyder att det är önskvärt att medlemmarna i Svenska Kyrkans Unga ska vara aktiva på fler sätt än bara i den egna gruppen, att lära känna fler i församlingen, delta i gudstjänster och träffa församlingsbor i alla åldrar. Svenska Kyrkans Unga kan också vara en resurs i församlingen och påverka församlingen till att göra verksamhet för alla åldrar, 0-100+. 

Här nedan hittar du en lista med förslag på vad lokalavdelningen kan göra – ett för varje månad.  

Självklart kan lokalavdelningen hitta på egna aktiviteter som gör att medlemmarna lär känna fler i församlingen eller göra en egen vinkel på förslagen.  

Första veckan i varje månad fylls det på med detaljer om månadens förslag här.  

Januari  

  • Rikskollekt till Svenska Kyrkans Unga (29/1); gå på gudstjänsten tillsammans.  

Den 29 januari är det Rikskollekt till Svenska Kyrkans Unga. Rikskollekten är en viktig inkomst för organisationen som möjliggör verksamhet och därmed vår förmåga att finnas runt om i landet.

Till vår Rikskollekt finns en kollektvädjan. Prata med prästen om att ni gärna vill läsa upp den i gudstjänsten. Kanske kan ni i lokalavdelningen bjuda på fika eller stå vid entrén och dela ut information om er verksamhet? Det finns många olika sätt att synas och uppmärksamma er lokalavdelning – ni gör det som funkar bäst för er! 

Februari 

  • Fråga prästen / kantorn / diakonen / församlingspedagogen om deras yrke.  

Ta kontakt med någon anställd, eller flera, i församlingen och fråga om de har möjlighet att berätta om vad de gör i sitt jobb. Hur är det egentligen att hålla en begravning? Låt prästen öppna garderoben och visa alla olika kläder. Varför finns det så många knappar vid orgeln och vad används de till? Tänk att få sitta på orgelpallen och få prova på att vara kantor för en stund. Vad gör egentligen diakonen? Vad är det för skillnad på att vara präst eller diakon? Att vara församlingspedagog verkar ju lattjo lajban! Fika, åka på läger och leka – eller gör den något mer?   

Låt alla få ställa sina frågor, förbered dem gärna, lägg dem i en låda och låt den som ska svara få dra en lapp i taget. Då blir det inte nervöst eller känns pinsamt för den som vill ställa sin fråga.    

Finns det ungdomar som funderar på att jobba i kyrkan? Prata om hur det går till att nå dit. Här finns mer information:  

  • Visste du att det går att pröva på ett yrke genom att göra ett praktikår i Svenska kyrkan? Läs mer om ungresurs.   
  • Den som vill bli präst / kantor / diakon eller församlingspedagog läser på Svenska kyrkans utbildningsinstitut.   
  • Kyrkans grundkurs finns på flera folkhögskolor, bland annat på Sigtuna folkhögskola där Svenska Kyrkans Unga är en av huvudmännen.   

Mars 

Rikskollekt till Svenska Kyrkans Unga (26/3); gå på gudstjänsten tillsammans.  

Den 26 mars är det rikskollekt till Svenska Kyrkans Unga. På hemsidan hittar du både affischer och kollektvädjan som ni kan dela på era kanaler eller kanske i er församling. 

På vilket sätt kan och vill ni vara en del av gudstjänsten? Fråga om ni får vara med och planera den. Kanske kan ni läsa kollektvädjan, sjunga en sång, göra ett drama eller hjälpa kyrkvärdarna och vaktmästaren? Varför inte bjuda på fika och informera om er verksamhet. 

April 

  • För yngre: Vad betyder dopet? Kolla in dopfunten i kyrkan.  
  • För äldre: Konfirmation – gå och konfirmera dig? Hur ser utbudet ut? Varför? Vad innebär det? Uppföljning på dopet.  

För barn: Ta kontakt med en präst i församlingen och boka in ett besök i kyrkan, då prästen kan vara med och berätta om dopet.   

För de som snart kan konfirmeras: Ta kontakt med en präst i församlingen och boka in en träff där prästen kan berätta om vad det innebär att vara eller bli döpt. Hur hänger dopet ihop med konfirmationen? Vad innebär det att konfirmera sig? Hur går det till i församlingen? Berätta om andra alternativ. På Svenska kyrkans hemsida finns mer information.   

För de äldre: Ta kontakt med en präst i församlingen och boka in en träff. Prata om dopet och konfirmationen. Vad betyder det för dig? Finns det de i gruppen som inte är döpta eller konfirmerade – det är aldrig för sent! Läs mer om det här. 

 Maj   

  • ”Här-och-nu!”-dagen (6/5) – Låt församlingen lära känna er. Berätta vad ni gör i er verksamhet.  
  • Rikskollekt till Svenska Kyrkans Unga (18/5) – gå på gudstjänsten tillsammans.  
  • Gör ett hej-dundrande 30-årskalas. 

I år kör vi ”Här-och-nu!”-dagen både i maj och i september. Den 6 maj går vi ut på gator och torg för att berätta om Svenska Kyrkans Unga. På hemsidan finns mer information och tips inför detta.   

Den 18 maj är det åter igen dags för Rikskollekt till Svenska Kyrkans Unga, den här gången delar vi kollekten med Salt – barn och unga i EFS.  På hemsidan hittar ni kollektvädjan, fråga om ni kan få läsa upp den i gudstjänsten. Kom ihåg att sätta upp kollektaffischerna som ni fått med posten, vill ni ha fler går de skriva ut från hemsidan.  

Ta tillfället i akt att fira Svenska Kyrkans Unga 30 år i samband med någon av dessa dagar – eller varför inte båda? Ni har väl inte missat vår tårtbakartävling?  

Juni 

  • Tipsa om Sommarkyrka/Vägkyrka. Händer det i din församling – klart ni ska vara med. Håll utkik på vägarna i sommar.  

Lokalavdelningen: Kommer någon kyrka i ert pastorat att vara öppen som sommarkyrka eller vägkyrka i sommar? Fråga om ni får delta på något sätt; hålla i en andakt, sjunga och spela, dramatisera en bibeltext, vara värd i kyrkan, guida, göra en utställning (kanske om Svenska Kyrkans Unga som fyller 30 år – gör en utställning om er lokalavdelnings historia), baka och öppna café, sälja Fairtrademärkta produkter – bara fantasin sätter gränser. 

Medlemmen: Alla kan så klart besöka en sommarkyrka eller en vägkyrka i sommar – var som helst i landet. Tipsa om detta till medlemmarna i lokalavdelningen. Uppmana medlemmarna att ta en selfie framför en sommarkyrka eller vägkyrka i sommar, avsätt en kväll i höst till att prata om var ni varit, visa varandras bilder, berätta kort om kyrkan och vad som hände där, sätt en nål eller en ”plupp” på en karta och dela minnen. Här hittar du både sommarkyrkorna och vägkyrkorna. Ladda ner appen Kyrkguiden för att läsa mer om vad som händer i alla kyrkor i hela Sverige.   

Juli 

  • Sommarlov med kyrkobesök.

Självklart kan du besöka en sommarkyrka eller vägkyrka även i juli (se juni).  

Augusti 

  • Vaktmästaren / kyrkvärden guidar i kyrkan. 

Lär känna er kyrka lite bättre. Ta kontakt med kyrkvaktmästaren eller en kyrkvärd och fråga om ni kan få en guidad tur i kyrkan. Kanske finns det någon som har bott länge i församlingen som har egna historier att berätta. På så sätt får ni veta fakta från både dåtid och nutid. När är kyrkan byggd? Har det hänt några dramatiska händelser? Vem har gjort utsmyckningarna i kyrkan? Är det någon från trakten? Titta på föremål som bibel, ljusstakar och nattvardskärl. Kanske finns det en brudkrona. Förbered gärna besöket med att skriva ner frågor.  

September 

  • ”Här-och-nu!”-dagen (2/9) 
  • Låt församlingen lära känna er. Berätta vad ni gör i er verksamhet.  
  • Gör ett hej-dundrande 30-årskalas. 

I år kör vi ”Här-och-nu!”-dagen både i maj och i september. Den 2 september går vi ut på gator och torg för att berätta om Svenska Kyrkans Unga. På hemsidan finns mer information och tips inför detta.     

Alla andra månader ger vi förslag på hur ni i lokalavdelningen kan lära känna er församling. Nu är det dags för er att visa upp er verksamhet. Bjud in barn och ungdomar till Öppet hus med prova-på-Svenska-Kyrkans-Unga-verksamheten, ett smörgåsbord av grupper och aktiviteter. Välkomna någon från kyrkorådet till er styrelse eller ett medlemsmöte för att berätta vilka frågor ni diskuterar. Gör en utställning om Svenska Kyrkans Unga och ställ upp i kyrkan eller församlingshemmet.  

Passa på att fira Svenska Kyrkans Unga 30 år i samband med Öppet hus eller en gudstjänst. Ni har väl inte missat vår tårtbakartävling?   

 

Oktober  

  • Träffa någon från kyrkorådet. Hur höjer jag min röst i församlingen? Hur fungerar demokratin?   

För alla: Som medlem i Svenska Kyrkans Unga får var och en vara med och påverka. Det sker bland annat vid lokalavdelningens årsmöte. Men hur kan medlemmarna påverka annat som händer i församlingen? Bjud in någon från kyrkorådet som kan berätta hur det går till att lämna förslag till dem. Kanske har ni idéer och önskemål som ni kan berätta om när ni ses?  

För de äldre: Prata vidare om Svenska kyrkans demokrati; stiftsstyrelse och kyrkomöte. Hur går det till att få sitt namn på en valsedel till kyrkovalet? Hur startas en nomineringsgrupp? Dags att börja tänka på kyrkovalet 2025.

 

November  

  • I början av november infaller Alla helgons dag och många går då till kyrkogården för att tända ljus och minnas personer som gått bort. Kanske är det nu bra att i gruppen prata om både döden och begravning. Gå ut tillsammans och upptäck er kyrkogård, kanske har någon i gruppen en avliden familjemedlem som ni kan tända ett ljus hos?
    Innan ni går ut i mörkret kan ni pimpa ljus, göra ljuslyktor som ni sen ställer på gravarna.

December 

  • Rikskollekt till Svenska Kyrkans Unga (10/12); gå på gudstjänsten tillsammans.  
banner-6

Medlemssidorna

Vårt digitala medlemssystem

Här har alla medlemmar en egen sida där de kan hålla kontakten med andra medlemmar, anmäla sig till arrangemang, med mera. På Medlemssidorna kan lokalavdelningen presentera sig och sina aktiviteter, varje distrikt har en egen sida och förbundet också.

Kom igång

Bli medlem i Svenska Kyrkans Unga

Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro.