Stiftsgården i Undersvik

Var med och påverka stiftsgårdens framtid

Den 15 juli 2020 stängdes stiftsgården i Undersvik för renovering. Ett beslut som, i samtid med pandemins utveckling, kändes givet. Enligt ett första besked skulle stiftsgården vara färdigrenoverad och återöppna igen i januari 2022, ett år från nu, men besluten dröjer och nu är läget ovisst eftersom de beslut som stiftsfullmäktige behöver ta har skjutits upp.

Sedan gården köptes av Uppsala stift 1943 har många barn och unga fått ta del av den miljö och gemenskap som finns där. Konfirmander har fått tillbringa flera långa sommarveckor på gården och många yngre barn har varit på sitt första läger där. Många av oss som besökt stiftsgården kan nog instämma i att verksamheten har satt positiva spår och gett många fina upplevelser och minnen. Tidigare har möjligheten till läger, utbildningar och att besöka gården som gäst varit en självklarhet. Just nu är det dock inte självklart hur verksamheten kommer att fortsätta och hur framtiden för stiftsgården kommer att se ut.

För Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stift är gården en mycket viktig mötesplats och distriktsstyrelsen bevakar därför noga hur Uppsala stift jobbar med frågan. Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stift har erbjudit sig att ge input till de tjänsteman som arbetar med att ta fram beslutsunderlag.

Vi vill inte bara sitta och vänta utan har en idé på hur vi tillsammans kan hålla minnet av stiftsgården vid liv tills vi förhoppningsvis kan skapa nya minnen. Därför kommer vi under våren att lägga upp minnen på Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stifts Instagram-konto under #mittUndersvik.

Nu erbjuder vi dig som har en koppling till stiftsgården att dela ett minne därifrån. Skicka bild och text till uppsaladistrikt@svenskakyrkansunga.se Både gamla, nya, stora och små minnen är välkomna. Tanken är att dessa minnen ska få påminna oss om vad stiftsgården symboliserar och har inneburit för många över tid, från åttio år tillbaka till idag. De kan även visa på en saknad, och ett behov, av att ha en öppen och tillgänglig stiftsgård igen.

Förhoppningsvis kommer dessa minnen också kunna användas som en vägvisare till verksamhetens kärna, det som vi vill bevara. Vi hoppas att du vill vara med och påverka stiftsgården i Undersviks framtid genom att dela ett minne.

Länk till Svenska kyrkan i Uppsala stifts information kring stiftsgården i Undersvik som uppdateras kontinuerligt.

FRÅGOR?
Kontakta uppsaladistrikt@svenskakyrkansunga.se
eller ring distriktsordförande Johan Sundbäck på 018-68 07 53.