Gnistan

Gnistan 2025

Gnistan 2025

Välkommen till Gnistan 2025! Fördjupningslägret för dig som är 15+

10-12 januari på stiftsgården Flämslätt

Årets läger har temat Viktigt på riktigt och under helgen kommer vi på olika sätt fördjupa oss i temat.

Under helgen kommer vi fira gudstjänst, leka, fördjupa oss i årets tema och ha maskerad såklart!

Anmälan öppnar 1 nov och sista anmälan är 1 dec.

Maskeradtema

Som alltid blir det maskeradmiddag på lördagen och maskeradtemat på årets Gnistan är ”framtid” och vi ser fram emot att se era visioner av framtiden och vad den innehåller för oss.

Priser

Medlem i Svenska Kyrkans Unga

Delat rum Hasselbacken 850 kr

Delat rum hotellet 1250 kr

Ej medlem

Delat rum Hasselbacken 1050

Delat rum hotellet 1450

Medföljande ledare

Delat rum hasselbacken 1280

Delat rum hotellet 2080

Eget rum hotellet 2580

I mån av plats eller vid särskilda behov kan även deltagare bo i enskilt rum mot en extra kostnad, ange i så fall detta i anmälan så hör vi av oss om det är möjligt.

Workshops

Ung i den världsvida kyrkan

Hösten 2025 åker Sofia Wallengren från Skara stift till Philipinerna som Ung i den världsvida kyrkan.

På denna workshop kommer Sofia dela med sig av sina upplevelser från sin tid i Philipinerna och den lutherska kyrkan i Philipinerna.

Tikva

Tikva är en träningsform och avslappningsmetod som vilar på en kristen grund.

”Du låter mig vila på gröna ängar, du för mig till vatten där jag finner ro” – Psalm 23

Tikva är för dig som vill leva ett balanserat liv till ande, kropp och själ. Enkla kroppsövningar för ökad rörlighet och smidighet varvas med bibelord till avslappnande musik som är specialskrivning för Tikva. Kombinationen hjälper dig komma ner i varv, förändra negativa tankar och förmedlar hopp till hela dig. Du är med efter egen förmåga vilket gör att alla kan delta oavsett tidigare förutsättningar.

Du får lära dig om vad Tikva är och även vara med på ett träningspass. Ledare är Camilla Jiderhamn

Demokrati - viktigt på riktigt

Demokrati är viktigt på riktigt! På detta pass leds du i övningar kring demokrati, barnkonventionen och styrelsearbete.

Leds av Anna Andersson, fd distriktsordförande i Skara och Alma Wallin Bustad, nuvarande vice distriktsordförande i Skara

Ordets makt – pennan som ditt vassaste verktyg

Varför har olika sätt att skriva på olika effekt? På denna workshop får du lekfullt testa på olika sätt att skriva texter. Poeten Luka Vestergaard, präst i Mariestad, visar på olika inspirerande sätt att skriva på, allt från debatt, predikan till poesi. En rolig workshop även för dig som inte är så van att skriva.

 

Hållbarhetsstuga

Välkommen till en workshop där vi tittar närmare på hur vi kan vårda och laga våra kläder för att de ska hålla längre. Vi kommer tillsammans vandra igenom Hållbarhetsstugans fem steg: Vårda, laga, återbruk, återanvänd och handla medvetet, och fundera på vad vi kan göra och tänka på under varje steg för att våra grejer ska hålla längre och utgöra en mindre belastning på miljön. Workshopen utgår från gruppens intresse och kunskaper och vi delar tips och inspiration med varandra. Det kommer även finnas möjlighet att testa på lite praktiska moment.

Leds av Julia Carlbäcker från Sensus

Hur stoppar vi våld och hårda konflikter?

I en praktisk workshop jobbar vi med ickevåld och våldsprevention för att skapa en bättre värld, framför allt i de situationer vi står inför varje dag. Genom övningar och praktiska exempel hittar vi strategier som är användbara i både kyrkan, skolan och livet i övrigt.

Leds av Jakob Lindkvist, Sensus, som också är ickevåldsinstruktör.

Ungas psykiska hälsa

Välkommen till en workshop med Joel Jonsson, där vi utforskar vägar genom psykisk ohälsa och skapar en hoppfull framtid. Under workshopen får du möjligheten att delta i samtal, dela dina erfarenheter (om du vill), och lära dig konkreta strategier för att hantera psykiska utmaningar i vardagen. Joel Jonsson, som själv har gått igenom tuffa perioder av psykisk ohälsa, delar med sig av sina personliga erfarenheter. Under sin uppväxt kände han ofta att han inte räckte till och att han aldrig riktigt kunde mäta sig med andra. Idag har han vänt sina erfarenheter till styrkor och arbetar som coach och föreläsare, samtidigt som han driver Verakliniken. Den här workshopen syftar till att öppna upp för samtal om psykisk hälsa, något som berör oss alla på ett eller annat sätt. Genom gemensamma övningar och diskussioner kommer vi tillsammans att utforska hur vi kan stöta både oss själva och varandra när vi eller någon i vår närhet kämpar med psykisk ohälsa. Tillsammans skapar vi ett tryggt utrymme där vi kan prata om hur vi egentligen mår, och hur vi kan bygga ett mer öppet och stöttande samhälle

 

Varför sjunger vi?- därför sjunger vi!

Ett samtal om sång och musik i kyrkan och världen, då, nu och i framtiden. Vi får också möjlighet att öva på något vi kan sjunga vid kvällens gudstjänst.

Leds av Björn Eriksson, musiker i Alingsås

Bibeln i bilder

Bilder hjälper oss att minnas och kan få oss att se nya samband. När en berättelse illustreras hjälper det oss att se en helhetsbild, men även vilka personer, platser, osv som inte finns med i bilden. Hur blir det när vi använder bilder av berättelser i bibeln? Vad gör bilder med våra tolkningar?
I den här workshopen kommer vi att rita, testa, och tillsammans utforska bilder som kom ett sätt att prata om bibeln. Du behöver inte ”kunna rita” för att vara med på denna workshop

Leds av Lina Alsterlund från Sensus

Krig och fred- hur läser vi bibeln?

Välkommen till en workshop kring texter i Bibeln som kan ge hopp och kraft att arbeta för fred och rättvisa i vår vardag. Vad finns det för texter som kan stärka oss i vår strävan mot en fredligare värld, och hur kan vi förhålla oss till de texter som skaver?

Hans Leander, präst och skribent, leder workshopen och bidrar med perspektiv från många års erfarenheter och engagemang kring fredsfrågor. Vi får möjlighet att dela erfarenheter och frågor och samtala tillsammans, vi får provtänka och lära nytt ihop med gruppen

Ladda ner affisch

Medlemssidorna

Vårt digitala medlemssystem

Här har alla medlemmar en egen sida där de kan hålla kontakten med andra medlemmar, anmäla sig till arrangemang, med mera. På Medlemssidorna kan lokalavdelningen presentera sig och sina aktiviteter, varje distrikt har en egen sida och förbundet också.

Kom igång

Bli medlem i Svenska Kyrkans Unga

Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro.