Kyrkovalet 2021

Söndagen den 19 september 2021 är det val till Svenska kyrkan. Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stift tycker att detta är viktigt och kommer därför under året att guida dig kring allt du behöver veta om kyrkovalet.

Svenska kyrkan har gjort en film som förklarar vad kyrkovalet är, se den nedan.

Du som är 18 år eller äldre har dessutom möjlighet att bli nominerad till en plats i kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige eller kyrkomötet.

I varje församling finns det ett antal nomineringsgrupper, de skiljer beroende på vilken församling du tillhör. För att veta vilka nomineringsgrupper som finns i din församling, kan du kontakta dem.

Här berättar Iris och Christine från distriktsstyrelsen varför Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stift tycker att det är viktigt att du engagerar dig i kyrkovalet.

Nomineringsgrupper

Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ och representanter väljs vart fjärde år. I Uppsala stift finns det flera nomineringsgrupper att välja bland. Här hittar du information på deras egna sidor:

Borgerligt alternativ (BA)
Centerpartiet (C)
Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK)
Frimodig kyrka (FK)
Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR)
Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK)
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)
Socialdemokraterna (S)
Sverigedemokraterna (SD)
Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK)
Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA)

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och är 16 år eller äldre kan rösta i valet som beslutar om hur Svenska kyrkan ska styras.

Frågor?
Kontakta uppsalademokrati@svenskakyrkansunga.se eller